Kosár

Az autógumi és az aquaplaning

Ez a jelenség akkor következik be a gépkocsik esetében, amikor az autógumik nem tudnak kellő mennyiségű vízet kiszorítani, és az útfelületen lévő vizen úgymond felúszik az autó. Az esős időben történő balesetek nagy része ennek is köszönhető.

Hogyan lehet védekezni a vízre felúszás ellen?

Alapvető dolog, hogy vízes úton érdemes mérsékelni a sebességet, de talán a legfontosabb, hogy megfelelő állapotú és minőségű autógumi legyen az autón. Itt több paramétert is kiemelhetünk, de az egyik legfontosabb a megfelelő mintázati mélység. Az elégtelen profil mélység növeli a vízre felúszás kockázatát. Ilyenkor az autógumik a vizes útfelületen elveszítik a kapcsolatot a talajjal, és a gépkocsi irányíthatatlanná válik. Szemléltetés végett egy új gumiabroncs és az útfelület között tökéletes a talajkapcsolat. Egy 3mm, vagy az alatti (pl.: a törvényileg előírt minimum 1,6mm) profilmélységű autógumi esetén a víz beékelődik az abroncs és az útfelület közé, ezáltal jelentősen megnő a fékút hossza, rosszabb esetben ez akár meg is szüntetheti a talajjal való kapcsolatot, és máris kialakul az aquaplaning, azaz a vízre felúszás!

A vízre felúszás esős időben, vízes útburkolat esetén, nagy sebességnél a nem megfelelő mintázati m,élységgel rendelkező autógumik használatakor következik be. Azt javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze gumiabroncsai profilmélységét, mert csak a megfelelő mintázattal rendelkező autógumik képesek optimális vízelvezetést biztosítani, és minimalizálni a vízre felúszás kialakulásának veszélyét!

A vezető autógumi gyártók, és mi is azt javasoljuk, hogy a biztonsága érdekében cserélje le nyári gumi abroncsait 3mm-es, téli abroncsait pedig 4mm maradék mintázati mélységnél!

 A fentiek mellett nem csak a biztonsága, de pénztárcája végett is érdemes rendszeresen ellenőrizni az autógumik nyomását, mert pár tizedes nyomásbeli különbség akár 10-15%-kal is megrövidítheti a gumiabroncsok élettartamát.

Másik fontos szempont, hogy érdemes a pénzügyi keretünk erejéig (mennyit vagyunk hajlandóak anyagilag rááldozni az esetleges abroncs vásárlásra) a lehető legjobb minőségű abroncsokat választanunk. Az elmúlt évek során a különböző autógumi teszteken bizonyították, hogy a tesztelt abroncsok legjobbjai, és legrosszabjai között vízes útfelületen egy 80-100km/h-ról történő vészfékezés esetén akár 24 méterbeli fékút különbség is lehet!!!

Pár jó tanács az autógumi vonatkozásában a biztonságos közlekedésért:

  1. Rendszeresen ellenőrizze abroncsait az esetleges sérülések felderítése céljából!
  2. Legalább kéthetente ellenőrizze abroncsaiban a légnyomást, főleg hosszú út előtt!
  3. Soha ne eresszen ki levegőt meleg abroncsból!
  4. Hosszú út előtt ellenőrizze a pótkerék légynomását is!
  5. Mindig helyezze vissza a szelepsapkákat, vagy pótolja azok hiányát!
  6. Az abroncsok profilmélysége soha ne csökkenjen a törvényileg előírt 1,6mm alá!
  7. A nyári abroncsokat már 3mm mintázati mélységnél ajánlatos cserélni!
© Web:
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.