Kosár

Az autógumikról általában

Az autógumi funkciója, szerepe úgy gondolom mindenki számára világos. Sajnos nagyon sokan kissé aláértékelik az autógumik szerepét, és -feletehetően- gazdasági tényezők, vagy a tudatlanság miatt, súlyos veszélynek teszik ki magukat, és környezetüket nap mint nap.

Tisztában lennünk azzal, hogy lehet akármilyen csúcskategóriás sport autónk, vagy egy kisebb kategóriás gépkocsink, ha nincs megfelelő autógumi az autón, a tapadás, és a megállás óriási gondot okozhat. Minden gépkocsi az autógumi adta (mondhatni pár tenyérnyi) felületen érintkezik, és ezáltal tapad is a talajhoz. Ez az első olyan pont, amit az autógumik szerepénél alábecsülnek nagyon sokan!

Az idő előrehaladtával, és technikai fejlődés következtében a minél nagyobb teljesítményű autókhoz elengedhetetlen a minél nagyobb teljesítményű autógumi is.

Szintén sokan alábecsülik a téli gumi és a nyári gumi jelentőségét, de erről egy későbbi bejegyzésben fogunk foglalkozni.

Alapfogalmak, és méretek (a leggyakrabban feltett kérdések vásárlóink részéről)

195/65R15 91H jelölés (ez van az autógumi oldalfalára írva). Mit jelent pontosan?

Tudjuk, hogy sokan tisztában vannak a számok, és jelek jelentésével, de itt is lehetnek félreértések.

195 - az autógumi futófelületének szélessége mm-ben

65 - az autógumi falmagasságát jelöli (felni peremétől) a futófelület százalékában (jelen esetben a 195-nek a 65%-a az autógumi falmagassága)

R - radiál szerkezet

15 - felni átmérő (collban, 1 coll= 25,4mm)

91 - terhelési index (az abroncs terhelhetősége 91= 615kg)

H - sebességi index (maximális sebességhatárt jelöli H= 210km/h)

Gumiabroncs tudástár további hasznos információkkal szolgál autógumi kérdésben.

Minden esetben ajánlott a gyári előírás szerinti autógumi méretet választani. Amennyiben más méretet szeretne (esetleg eltérő felni nagyság stb. miatt), érdemes az úgynevezett váltóméretekben gondolkodni. Váltóméretnek nevezzük azt, amikor a szélesség, magasság és átmérő arányát úgy változtatjuk, hogy a teljes átmérő esetén ne legyen nagyobb a különbség +/- 2,5%-nál. Ebben az esetben mindenképpen kérje ki szakértő véleményét (Ügyfélszolgálatunk segít Önnek).

Az adott gépkocsin mindenképpen azonos méretű autógumiknak kell lennie (mind a négy), ettől a gyári előírások esetén lehet eltérni (pl.: BMW X5, X6 stb.), mely esetekben az első és hátsó tengelyen eltérő méretű autógumik találhatóak. Mintázatbeli eltérés csak tengelyenkénti azonosság esetén megengedett, tehát elől, vagy hátul azonos mintázatnak kell lennie.

Törvényi előírás az autógumik minimális profil mélysége (mintázati mélység) 1,6mm. Ez téli gumi esetén 4mm-re változik, hiszen ez alatt nem biztosítana megfelelő tapadást az autógumi. Szakemberek egyetértenek abban, hogy az autógumikra vonatkozó 1,6mm-es minimális profil mélység is nagyon alacsony még nyári gumik esetében is, mi inkább a 3mm-t javasoljuk Ügyfeleinknek.

Az autógumik esetében a gyártástól eltelt idő elég fontos tényező. Javasoljuk Ügyfeleinknek, hogy a 8-10 évet elért gumiabroncsok már fokozott figyelmet igényelnek, és el kell gondolkodni azok cseréjén is! Új autógumi vásárlásánál (szakszerű tárolás végett) nem kell félni a 3-4 éves abroncsok megvásárlásától sem. Az autógumik DOT számával (gyártási idő) kapcsolatosan készült Az új abroncsok élettartama című cikkünk.

Általában minden Ügyfelünknek autógumi vásárlás előtt azt szoktuk javasolni, hogy a rendelkezésre álló kereten belül igyekezzenek a legjobb minőségű autógumik közül választani. Az autógumi vásárlásnál ezek a kisebb plusz összegek többszörösen megtérülhetnek.

Autógumi márka ajánlataink:

Continental autógumi

Michelin autógumi

Pirelli autógumi

Vredestein autógumi

Yokohama autógumi

Mindenképpen ajánlott a gépkocsi típusának megfelelő autógumit választani (pl.: kisteherautó esetén "C" jelű gumiabroncs, ez a biztonság szempontjából is kiemelten fontos.

Az esetleges autógumi sérüléseket minél hamarabb mutassa meg szakértőnek (gumiszerviz), hogy el lehessen dönteni annak javíthatóságát, vagy cseréjét. Csak szakember javíthat gumiabroncsot.

Manapság egyre elterjettebb az interneten való vásárlás, nincs ez másképp az autógumik esetében sem. Amennyiben Ön is interneten vásárol, és minimális bizonytalansága van a megfelelő autógumi kíválasztásánál, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a kereskedőkkel, vagy a szervizekkel.

© Web: