Kosár

Gumi váltóméret: a legfontosabb tudnivalók

A megfelelő gumi váltóméret kiválasztásához fontos ismerni az abroncs oldalán található jelzéseknek a jelentését. Ezekkel lehet ugyanis beazonosítani a gumi típusát és jellegzetes tulajdonságait, amelyek segítségével pontosabban meg lehet határozni az adott autóhoz tartozó ideális abroncsot. A gyári mérettől egy bizonyos szintig eltérhetünk, azonban fontos tudni, hogy meddig merészkedhetünk el – a túlzottan nagy gumiabroncs váltóméret változás ugyanis roppant balesetveszélyes.

Gumi váltóméret: méretek és jelölések

A legtöbb ember számára az autógumik közötti eltérés többnyire kimerül abban, hogy létezik nyári és téli abroncs. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb. Az autógumi gyártók ugyanis mind a téli, mind a nyári gumik, de még a négyévszakos típusok között is különbséget tesznek. Így egy személy- vagy egy teherautó esetében is pontosan tudni fogja a felhasználó, hogy miben különbözik az adott fajtájú gumiabroncs társaitól.

A megfelelő autógumi váltóméretek megtalálásához az abroncs oldalára nyomtatott kód számos hasznos információt foglal magába. Vegyük az egyik legelterjedtebb abroncs méretet, a 195/65R15 91T-s gumit. A legelső szám - amely jelen esetben a 195-ös - a gumiabroncs oldalfaltól oldalfalig mért szélességét mutatja centiméterben. A 65-ös érték a gumi keresztmetszeti magasságának és a szélességének százalékos aránya. Vagyis példánkban az abroncs magassága a szélességnek 65%-a.

Az „R” betű jelentése: radiális. A radiális felépítés napjaink gumiabroncsainak nagy részére jellemző, de természetesen más konstrukciókkal is találkozhatunk, pl. D, mint diagonális. A keréktárcsának az átmérőjét az „R” mögötti szám jelzi hüvelykben, tehát esetünkben a kerékpánt magassága 15 hüvelyk. Az utolsó jelölés a 91T, ami az autógumi sebességi besorolását mutatja, és az abroncs kilogrammban kifejezett maximális terhelhetőségére utal. Más szóval, egy 91-es terhelési indexszel jelölt gumi 615 kg-ig terhelhető, amely érték táblázatból kinézhető. A „T” betű a sebességindex (190km/h), amely szintén lehet másmilyen, pl. H, V stb.

Abroncs váltóméret: miért indokolt a csere?

Az embereknek általában három fő oka szokott lenni, hogy valaki más kerék váltóméret után kutat:

Alacsonyabb fogyasztás: a keskenyebb autógumikkal ugyan spórolhatunk az üzemanyagon menet közben, azonban ennek a menetstabilitás issza meg a levét.

Sportosabb megjelenés és a menetstabilitás növelése: a szélesebb abronccsal dinamikusabb kinézettel ruházhatjuk fel a járművet és növekszik a menetstabilitás, cserébe viszont nehezebb lesz a kormányzás, megnő a fogyasztás, illetve csökken a menetkényelem.

Kisebb vagy nagyobb felni átmérőt szeretne, ennek megfelelően változtatni kell az abroncs méretét is.

Gumi váltó méret: miért fontos a pontos eredmény?

A kerék váltóméretek pontos kiszámítása különösen fontos, ha szeretnénk jelenleg használt abroncsunkat más méretre cserélni. A gumik váltóméretei gyári mérettől egy meghatározott mértékig ugyan el lehet térni, azonban ez az érték minimális. A túlzott eltérés esetén ugyanis hibás működés, erőteljesebb kopás és balesetveszély is fenyegetheti a járműben az utasokat. Egy gumi váltóméret számító program segítségével fény derülhet arra, hogy a mostani autógumi váltóméret helyett milyen más paraméterekkel rendelkező abroncsot szerelhetünk fel.

A szakértők az eltérés maximális mértékét 2%-ban adják meg. Nem érdemes azonban saját magunknak elkezdeni kiszámolni a pontos értékeket – a gumiváltóméret kalkulátorba csupán beírjuk a gyári méreteket, és a rendszer máris kidobja azokat a típusú gumiabroncsokat, amelyek szóba kerülhetnek. Ezek alapján kiderül, hogy például egy 195/60 R15-ös autógumi biztonságosan lecserélhető egy 185/65 R15-ös típussal, azonban egy 195/50 R15-össel már nem.

A gumi váltóméret kalkulátorba beírva az értékeket a program színekkel is segíti a felhasználót az ideális abroncsméret meghatározásához. A gyári gumi váltóméretek megadását követően a megjelenő dobozban azok a gumiabroncs típusok jelennek meg zölddel jelölve, amelyeket felszerelhetünk a járműre. Ezek közül mindegyik autógumit bátran felszerelhetjük a járműre, a pirossal jelölt méreteket viszont már nem érdemes használni.

Váltóméret használata esetén mindenképp javasolt kikérni szakember véleményét.

Fontos, hogy jó pár külföldi országban a gépkocsik forgalmi engedélyében rögzítve van a használható gumiabroncs méret, melytől eltérni nem ajánlott.

Az autogmiplaza.hu kollégái minden esetben azt javasolják, hogy lehetőség szerint nem térjünk el a gépkocsik gyári abroncsméret ajánlásától!

© Web: