Kosár

Mi is az a defekttűrő autógumi? Az önhordó gumiabroncsokról általában.

Manapság egyre több, főleg prémium kategóriás gépkocsin gyári szerelésként találhatóak defekttűrő gumiabroncsok (BMW, Mercedes, Audi, stb.). Ezekre az autókra mindenképpen ezeket a gumiabroncsokat javasoljuk, hiszen minden esetben a gyári paraméterek megtartása a legcélszerűbb, valamint ezekben az esetekben a pótkerék hiánya is problémát vethet fel.

Igen ám, de vannak olyan esetek, amikor egy átlagosnak mondható autóra szeretne a tulajdonos ilyen autógumikat vásárolni. Az alábbiak nekik szólnak, de a fent említett gyári szerelésű autó tulajdonosokat is érintheti, ugyanis sokan nincsenek tisztában azzal, miért is jók ezek az abroncsok.

Az igazi defekttűrő autógumik (ugyanis léteznek olyan abroncsok -többek között a Pirelli, és a Continental által gyártott SEAL abroncsok- melyek esetén a futófelület belső oldalán található különleges ragacsos anyag segíti defekt esetén a levegő kiáramlás megakadályozását) általános megnevezése RUN FLAT. Ezt egyes gyártók különböző módon jelölik: Micheli autógumik esetén ZP, Continental abroncsok esetén SSR, Bridgestone gumiabroncsok esetén RFT, Pirelli autógumik esetén r-f, Goodyear és Dunlop esetén ROF stb.

Lényegük, hogy az abroncsban lévő levegőnyomás nélkül is képesek bizonyos távolságot (60-80km), bizonyos maximális sebességgel (max.80km/h) megtenni. Ez főként a rendkívül kemény, és merev oldalfal felépítésüknek köszönhető, éppen ebből fakadhat a szakmában használt önhordó autógumi elnevezés is. Ezekkel az abroncsokkal ugyanúgy lehet defektet kapni, mint hagyományos társaikkal, de velük szemben az autósnak ilyenkor megvan a lehetősége arra, hogy elguruljon a legközelebbi szervizbe, és megcsináltassa a defektes autógumiját. Ezek az abroncsok az abroncsok jóval nagyobb biztonságot képesek nyújtani, hiszen levegőnyomás nélkül (leeresztett állapotban is) irányítható marad az autó, és kisebb a veszélye a felniről való leszakadásnak is!
A fentiek nagyon jó dolgok, és nagyon sok esetben hasznosak is, főként akkor, amikor nagyon sietünk valahová, nem éppen gumicseréhez vagyunk öltözve, de általában mindenkor, hiszen soha nem jön jókor egy defektes autógumi.
Igen ám, de fentieknek megvannak a hátrányai is! Alapvetően ezek az autógumik 10-30%-kal többe is kerülhetnek normál társaiknál. Ezeket az abroncsokat a gyártói ajánlások alapján maximum egyszer lehet javítani (némelyik gyártó szerint egyszer sem), de csak abban az esetben, ha a defekt a futófelületen található, oldalfal sérülés esetén nincs lehetőség a javításra. Ez sokszor bosszúságot okozhat, főleg amikor a gumiszervizben szembesülünk a cserére szoruló gumiabroncs árával. Termék kínálatban a nyári gumik esetén jóval szélesebb méret, és mintázati választék áll a vásárlók rendelkezésére, mint a téli gumik esetén, és ez általában az árak tekitetében is érzékelhető (sokszor a téli gumik defekttűrő kivitelben drágábbak).

Azokban az esetekben, amikor olyan gépkocsira szeretnénk defekttűrő autógumit szerelni, aminek gyári előírása nem ez, akkor az alábbiakat kell mérlegelnünk.

Elsődleges követelmény, hogy az adott autóban legyen nyomásvisszajelző rendszer, ami az autógumikban lévő esetleges nyomásváltozást jelezheti. Ez azért fontos, mert amennyiben nem vesszük észre, hogy csökken a nyomás az abroncsainkban (márpedig a rendkívüli oldalfal keménység miatt nem fogjuk észrevenni) ugyanoda juthatunk, mint a hagyományos abroncsokkal. Egyik pillanatról a másikra megállásra kényszerülünk a lapos autógumik miatt, vagy esetleg még rosszabb. Különböző nyomásvisszajelző rendszerek persze utólagosan is beszerelhetőek, és teljesen jól működhetnek.
Másik fontos szempont, hogy azoknak az autóknak, amelyek gyárilag defekttűrő autógumikkal vannak szerelve a futóművük, felfüggesztésük stb. erre a célra van kialakítva. Ez főként azért fontos, mert ezek az autógumik a merevségükből adódóan minden rezgést, ütődést stb. átadnak a felniknek, futóműnek. Ezáltal komoly károkat is okozhat a defekttűrő autógumi gépkocsinknak, azon túl pedig rendkívül komforttalanná válhat az utazás velük.
Összegezve a fentieket főleg azokra a gépkocsikra ajánljuk a defekttűrő autógumikat, amelyeknek gyári ajánlása is ez. Itt is bebizonyosodik, hogy nem ajánlott a gyári paraméterektől való eltérés, mint ahogy ez többek között egyes váltóméret keresgetésnél is előtérbe kerülhet. De ezzel majd egy későbbi cikkben foglalkozunk majd.

© Web:
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.