Kosár

Téli gumi = M+S jelölés?

Magáról a téli gumiról már sokan kellően tájékozottak, akik esetleg még többet szeretnének róla tudni, azoknak ajánljuk a téli gumi oldalunkat, ahol alapvető információkat találhatnak.

A téligumik sajátossága, hogy a gumiabroncsok keveréke kifejezetten a bűvös 7°C alatti hőmérsékleti viszonyokhoz lett kialakítva. Emellett mintázatuk szélesebb mintaárkokkal rendelkezik, valamint a téli gumik futófelülete lamellázott. Ez mind segíti a téli viselkedésüket, szemben a téligumik nyári társával. A téligumik oldalfalán megtalálható az M+S jelölés, és emellett az alpesi jelzés (3PMFS) is, illetve a legtöbb téli abroncs esetén külön téli kopásjelző.

De mi a helyzet azokkal az autógumikkal, amiken nincs ott a hópehely jel, talán nem is annyira lamellázott, de az M+S jel rajta van? Ez a gumiabroncs nem téligumi.

Az M+S (Mud&Snow) annyit jelent, hogy sár és hó tűrő (mondhatni magyarosan). Ez a jelölés megtalálható a négyévszakos gumikon, valamint a legtöbb terepjáró abroncson, illetve a manapság oly népszerű városi terepjárókon, azaz SUV abroncsokon is. Ez annyit jelent, hogy az adott abroncs mintázata alkalmas a saras, és havas közlekedésre, hiszen az abroncs mintázata könnyen kiveti magából a havat és a sarat. Ezeknek az abroncsoknak a keveréke nem téli gumi keverék, valamint jellemzően hiányzik a futófelületről a lamellázottság.

A fenteik tükrében tehát kijelenthető, hogy az M+S jelölés önmagában nem azt jelenti, hogy az adott abroncs téli gumi, viszont nagyon sok esetben, ahol törvényileg kötelező a téli gumik használata az M+S jelölésű abroncsokat elfogadják téli gumiként!

Külföldre indulás előtt érdemes tájékozódnak, hogy a célországokban, valamint az utazásunk során érintett országokban milyen törvények vannak érvényben a téli gumi használatára vonatkozóan!

Tehát végezetül elmondhatjuk, hogy minden téli gumi M+S jelölése (és alpesi szimbólummal ellátott), de nem mindegyik M+S jelöléses autógumi téli gumi! :-)

© Web:
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.